Ett av det vanligaste problemen med munhälsan och tänderna är den s.k. tandstenen. Ej att förväxlas med tandfen. Bildningen av tandsten går inte att borsta bort på egen hand. Tandläkare eller tandhygienist använder speciella verktyg för att få bort tandstensbeläggningen. För att förebygga att tandsten bildas är det bra att uppsöka en tandhygienist regelbundet. Tänderna bearbetas vid besökstillfället med speciella verktyg och tandstenen skrapas eller slipas ofta bort. Det gör inte ont men kan upplevas som obehagligt.

Hur bildas tandsten?

Tandsten bildas på placken. Plack är en bakterietillväxt på tänderna. Munnens saliv innehåller koksalter som bildar en förening med placken, det är detta som ger upphov till tandsten. Om denna plack får sitta kvar bildar den en förening med koksalterna i munnens saliv. Detta sker på bara ett dygn. Tandsten bildas lätt på insidan av tänderna där tandborsten har svårt att komma åt. Det är vanligt förekommande att ha tandsten på insidan av framtänderna i både över- och underkäken. Det finns även en annan typ av tandsten som kallas serumsten. Serumsten bildas i tandköttsinflammationer och den är hård från början.

Ta bort tandstenen!

När tandstenen bildats är det viktigt att uppsöka tandvården i ett tidigt skede och gärna regelbundet. Eftersom tandstenen leder till att tandborsten inte kommer åt vissa områden, kan det leda till att munhälsan försämras. I värsta fall slutar det med svår tandköttsinflammation och tandlossning. Förebygg bildandet av tandsten genom att rengöra tänderna noggrant varje dag samt gör regelbundna besök hos tandhygienist. Använd en mjuk tandborste och använd små mellanrumsborstar för att komma åt ordentligt överallt. Tandtråd och/eller tandstickor ska även tillämpas med jämna mellanrum. Kontakta en tandhygienist eller en tandläkare om du känner dig osäker eller har fler frågor. Även apotekspersonal kan vara behjälpliga med vilka tandborstar, tandkrämer och hjälpmedel som kan vara specifikt utformade för olika typer av tand- och munåkommor.