Våra tänder kan drabbas av en rad olika besvär. Hål i tänderna, inflammationer eller tandlossning är alla vanligt förkommande tandbesvär. Viktigaste aspekten för en god tandhälsa är att hålla bakteriebeläggningar borta från munhåla, svalg och tänder. Genom tandborstning och regelbunden användning av tandråd kommer munhälsan och tänderna att hållas i gott skick. Undvik för stor konsumtion av juicer, läsk, godis och att småäta mellan måltiderna. Det kan leda till en ökad risk för en dålig munhälsa. En del tandbesvär uppkommer på grund av muntorrhet. Det kan vara orsakat av sjukdomar eller en viss medicinering som orsakar muntorrheten. På sikt är det viktigt att förebygga muntorrhet genom sugtabletter eller rådfråga läkaren om det finns en annan medicin som inte ger biverkning muntorrhet.

Borsta rätt – undvik tandlossning

Undvika att skrubba hårt över tandköttet. Gnugga lätt och ha inte en för hård tandborste. Borstar du för hårt direkt mot tandköttet kan tandhalsarna blottläggas och det kan leda till ökad risk för inflammationer och tandbesvär. Ett vanligt tandbesvär är tandlossning – vilket orsakas av infektioner under tandköttet. Drabbas du av en infektion som inte vill ge med sig, blöder tandköttet ofta och du känner att tanden har blivit lösare? Då är det viktigt att uppsöka en tandläkarmottagning i tid. En tandhygienist kan hjälpa dig att komma åt infektionen och göra ordentligt rent, för att sedan låta tandköttet och tandhalsen läka.

Tandvärk

Det börjar inte med tandvärk. Karies i tänderna känns till en början endast som ilningar i tänderna. Om kariesangreppet inte behandlas kommer det förr eller senare att ta sig ner till tandpulpan, även kallad tandnerven, och inflammera den. Det är denna inflammation som har skapat ett övertryck i tandnerven och som ger upphov till att den drabbade känner tandvärk. Ofta behövs en rotfyllning för att rädda tanden från att bli utdragen. Om inflammationen har gått ner till tandbenet och käken kommer patienten att bli tvungen att dra ut hela tanden. Sök alltid tandvård i tid!